Paul Derrez

Paul Derrez is een Nederlands beeldend kunstenaar die actief is als sieraadontwerper, galeriehouder en verzamelaar. Daarnaast was hij docent in het kunstonderwijs, auteur en grondlegger en bestuurslid van de Vereniging van Edelsmeden en Sieraadontwerpers.

De ouders van Derrez hadden een juwelierszaak in Sittard. Derrez genoot zijn opleiding aan de Academie voor Industriële Vormgeving te Eindhoven (1968-1970), de Academie voor Expressie door Woord en Gebaar te Utrecht (1970-1972) en behaalde een diploma aan de Vakschool Schoonhoven (1972-1975), met de verwachting dat hij de zaak in Sittard zou overnemen. Maar sinds een stage bij Galerie Sieraad in Amsterdam woont Derrez daar permanent.

In 1975 vestigde Derrez zich als zelfstandig edelsmid in het souterrain van zijn woonhuis aan de Lange Leidsedwarsstraat. Bekende werken van zijn hand uit deze periode zijn de wisselring en de wisselarmband. Beide ontwerpen bestaan uit een zilveren beugel waarin telkens een ander plaatje acrylaat geklemd kan worden. In 1976 richtte Derrez Galerie Ra te Amsterdam op, een jaar na de sluiting van Galerie Sieraad. In Galerie Ra (genoemd naar de Egyptische zonnegod) wordt werk getoond van Nederlandse en, vanaf 1978, ook buitenlandse edelsmeden, sieraadontwerpers en vormgevers. In 1985 begon Derrez te werken met kurk, waarvan hij halssieraden maakte, maar ook schalen en andere gebruiksvoorwerpen. In 1986 werd een tentoonstelling gehouden in Sittard uit de sieraadverzameling van Derrez en Willem Hoogstede die toen tien jaar bestond. De eerste sieraden van Derrez hebben een sekse-neutraal karakter en het werk kenmerkt zich door heldere vormen en het gebruik van zilver en acrylaat. Halverwege de jaren ’90 van de vorige eeuw krijgen zijn sieraden een homo-erotisch karakter. De serie Risky business bestaat uit sieraden die verwijzen naar onder meer leerbars. Derrez vindt dat sieraden er niet zijn ter vervolmaking van de harmonie, maar vindt het spannender wanneer ze ook verwijzen naar de discrepantie en de ruwheid in de maatschappij.Toen Derrez voor een modeshow in 1993 werd gevraagd mannensieraden te maken liet hij zich inspireren door subculturen, fetisjisme en speeltjes voor volwassenen. De materialen die Derrez in deze serie heeft toegepast zijn afkomstig uit de nalatenschap van Françoise van den Bosch en daarom wordt de serie ook wel als adellijk aluminium aangeduid.Derrez was in 2000 drie maanden artist in residence in de Objects-studio’s in Sydney. Sinds die tijd maakte Derrez naast sieraden ook zilverwerk: lepels, kommen, kannen en dozen met soms een humoristisch of provocerend karakter. Een drietal sieraden van Derrez' hand is door Marjan Unger en Gerard Unger samen met honderden andere sieraden van diverse Nederlandse ontwerpers in 2009 geschonken aan het Rijksmuseum Amsterdam.

Vanaf 2012 paste Derrez in sieraden en vaatwerk zogenaamde confetti toe: stippen van transparant acrylaat in verschillende vaak felle of fluorescerende kleuren. Ook monumentaal heeft hij deze confetti toegepast; in het CODA en aan de gevel van zijn galerie. In 2013-2014 was er in CODA een tentoonstelling van de sieradenverzameling van Derrez en Hoogstede, getiteld Dare to wear. In  november 2015 opende een expositie met circa 100 werken ter gelegenheid van het 40-jarig jubileum van Derrez als sieraadontwerper in CODA te Apeldoorn. Ter gelegenheid van het jubileum verscheen ook een monografie.

Derrez was bestuurslid (1975-1981) en voorzitter van de Vereniging van Edelsmeden en Sieraadontwerpers. Daarnaast was Derrez docent aan de Rietveld Academie en de Jan van Eyck Academie te Maastricht.


Het archief van Galerie Ra uit de periode 1976-2004 is overgedragen aan het RKD-Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis en beslaat 7 meter.

Sittard
Ik weet meer over deze kunstenaar

Alle beelden van Paul Derrez

Showing 1-1 of 1 item.
Foto van Paul Derrez